logo

Rendalen – en av Norges vakreste og best bevarte hemmeligheter

Bli kjent med Renålia i Rendalen

Renålias generøse tomter ligger trygt og beskyttet av Svultningsåsene i øst og i ly for nordavinden. Utsikten mot sør og vest er praktfull – på skyfrie dager ser du helt inn i Rondane. Renålia ligger «midt i smørøyet» i forhold til Rendalens uberørte natur og vernede landskapsområder.

Rendalen er Sør-Norges største kommune, men er fortsatt en ukjent naturperle. Her er det nok av høye fjell, dype skoger og forlokkende vann. Et sant eldorado for alle fiske-og jaktinteresserte fra fjern og nær! I tillegg vil et rikt kulturliv, spennende festivaler, musikk og tradisjonsrik mat gi dere mange minneverdige opplevelser.

Naturen brer seg i alle himmelretninger. Mot Nord-Vest kløyver Jutulhogget – Nord-Europas nest største canyon som nylig fikk plass på Unescos verdensarvliste!                                                    I Nord-Øst ruver det mektige Sølenmassivet og i sør den fire mil lange Storsjøen som er et mekka for ivrige fiskere. Fiskefesten avholdes ved Åkrestrømmen – helt nord i Storsjøen – det fiskes fra båt i Storsjøen, og nytt av året en egen klasse for ørretfiske fra land.

Bli med og skap noe av varig verdi sammen med oss i Renålia

Menneskene bak

Erik Røise og Jeanette F.Jacobsen er menneskene bak utviklingen av Renålia. De valgte å realisere dette prosjektet i sin tid, fordi de ønsker å gi alle som kan en mulighet til å skape noe ekte og varig for seg selv og sin familie, i et vakkert og fredelig område av vårt land.

De tror på verdien av å tilbringe mye tid i naturen og ønsker å gi alle en sjanse til å bygge seg en fritidsbolig (et tun) – gi seg selv og sine nærmeste et vakkert og trygt samlingssted – som vil bli til stor glede nå og for fremtiden!

Renålia er en familieeiendom, området for utvikling ble valgt fordi det er et mildt terreng og en praktfull utsikt. Dette er et sted hvor du kan koble av fra hverdagens stress og mas, og få tid til å dyrke dine friluftsinteresser.
Men det som virkelig skiller Renålia fra andre hytteområder, er at de har lagt ned mye arbeid for å få regulert inn virkelig store og romslige tomter. Det fikk de til, og i dag kan Renålia tilby dere god plass til å skape noe eget; de generøse tomtene skiller seg ut fra andre mer tettbygde hytteområder.

I tillegg til de store tomtene er Renålias fellesområder tinglyst slik at de aldri vil bli utbygd. Dette sikrer at du og din familie kan bli glad i nærområdet og vite at landskapet rundt vil forbli inntakt for all tid..

En fritidsbolig i Renålia kan være starten på noe stort og viktig. Det kan bli et sted hvor dere kan skape minner som vil vare livet ut. Jeanette og Erik håper at dere vil bli med dem videre og at vi sammen vil skape noe spesielt her, og at mange vil få oppleve verdien av å ha en helt egen plass, i dette vakre naturområdet.

Jeanette  - Renålia
Erik  - Renålia

10 tips til aktiviteter i Rendalen

Våre anbefalinger

Renålia - Jutulhogget

Jutulhogget - Nord-Europas nest største canyon

Jutulhogget – en 2.4 km langt gjel – i Rendalen og Alvdal kommune – har havnet på den eksklusive Unesco-listen som et av 100 steder i verden over geologiske landemerker med stor betydning for å forstå jordens historie, i selskap med Grand Canyon i Arizona.

Jutulhoggets formasjon oppsto etter siste istid, for omtrent 10 000 år siden og som resultat av innlandsisens nedsmeltning. Enorme vannmengder drenerte fra Tylldalen, grov seg ned i berget og skapte dette spektakulære juvet. Midt i ura er det et fantastisk ekko og botanikken i Jutulhogget er spesiell. Her lever varmekjære planter man ikke finner andre steder i Fjellregionen. 

Renålia - Renåfjellet

Fiskevollen

Norges eldste og best bevarte innlandsfiskevær med gamle fiskebuer og tufter etter boplasser fra yngre steinalder. Det gode fisket i Sølensjøen er sagnomsust, og her er det blitt fanget røye og sik helt siden vikingtiden. Sølensjøkongene ble de kalt, de mektige bøndene av gammel rendalsætt som hadde de verdifulle rettighetene til sjøen. Her bygde de båtnaust og fiskebuer, som nå klynger seg lave og solsvidde ned mot sjøen. Når folket forlot Fiskevollen om høsten, tok de underjordiske over rikdommen og feiret med huldredans fordi de igjen kunne regjere alene på vollen…

Fiskevollen ved Sølensjøen er også kanskje innlandets beste utgangspunkt for padling, enten det er med kano eller kajakk.

Renålia - Langrennski

Jakt i Rendalen

Rendalen er et skikkelig eldorado for jakt-og fiskeinteresserte! Det er gamle og rike tradisjoner med å forvalte utmarksressursene i kommunen. Her jaktes det på alle de fire hjorteviltartene. I tillegg er det jakt på bever, og på småvilt.
Rendalen Kommuneskoger kan tilby terreng for elgjakt og fellingstillatelser for villrein i Sølen-området. Jakt etter and, bever, hare, rype og skogsfugl tilbys i flere områder i samarbeid med grunneierforeningene.
Rendalen Renselskap forvalter den private renstammen i Rendalen østfjell. De selger renskort og tilbyr utkjøring av dyr, egne kontrollstasjoner, kontakt med oppsyn og egen renstelefon under jakta.
Ytre Rendal jakt- og fiskeforening driver med storviltjakt, småviltjakt og fiske. De selger småvilt- og fiskekort og de disponerer 18 jaktfelt for elgjakt og det er fullt mulig å få bli med i et jaktlag for dem som ønsker det.
Rendalen fjellstyre forvalter Rendalen Søndre Statsallmenning. Fjellstyret administrerer jakt og fiske, og tilrettelegger for friluftsliv.

Renålia - Festival

Veidemannsfestivalen, Fiskefesten og kulturelle arrangement

Rendalen har et variert tilbud av kulturelle arrangementer gjennom året, fra musikkfestivaler til markeder. Smak lokalmat, besøk Rendalen Bygdemuseum eller opplev stemningen på en av festivalene.

Veidemannsfestivalen eller Veidemannskulturen er  en årlig opplevelsesrik mat- og kulturfestival basert på veidemennenes tusenårige jakt- og fisketradisjoner. Dette er Rendalens naturgitte arv, og vil også være grunnlaget for bygdas fremtid. Den er tuftet på hva naturen har å by på, ofte i kombinasjon med kultur nedarvet gjennom generasjoner.

Renålia - Renåfjellet alpinsenter

Sykling i Rendalen

Rendalen kommune er en tynt befolket kommune med store fjellområder som er relativt lite preget av hytteutbygging, turisme eller veier.

Men det snor seg milevis med flotte grusveier både i skogen og i fjellet som gir uante sykkelmuligheter.
En sykkeltur i Rendalen kan gi flotte naturopplevelser, enten det er på en grusvei nede i bygda, eller på fjellveiene. Det fine med sykling, er at man kommer så tett på naturen og kan nå over ganske lange avstander på ganske kort tid.

I Rendalen kan man virkelig få villmarksfølelsen selv på asfalterte veier, da her er god plass og ganske lite trafikk!

Rendalssølen

Sølen er et fjellmassiv i Rendalen kommune, sørvest for Sølensjøen. Høyeste punkt er Midtre Sølen med 1 755 m.o.h.
Det mest spesielle med fjellet er et stort V-formet skar tvers gjennom fjellmassivet. Skardet kan ses tydelig på mange titalls km avstand og fra fly.  Skardet gir fjellet form som en sal, noe som også er opphav til fjellets navn. Sølen kommer av norrønt sǫðull, som betyr sal. Gjennom det søndre skaret går en gammel Pilgrimsvei fra Sverige via Trysil til Nidaros. Utsikten fra toppen er mildest talt spektakulær.
Fjellet med et stort område rundt, inkludert en stor del av Sølensjøen, ble i 2011 vernet som Sølen landskapsvernområde.

Sølen er en viktig del av kulturen og identiteten til rendølene.

 

Renålia - Fiske

Fisking i Rendalen

Den som vil prøve fiskelykken kan oppsøke bortgjemte bekker, brusende elver, idylliske fjellvann og store innsjøer, som den fire mil lange Storsjøen sør i kommunen.

Mistra ble av Fridtjof Nansen kalt Norges beste ørretelv, den har sitt utspring i fjellene i øst og på sin vei sørover mot Storsjøen skjærer den seg ned i trange og ville juv.

Folket her har vært på leting etter fisk og vilt siden Steinalderen, og det er dokumentert bosetning ved de store sjøene så langt tilbake som til vikingtiden.

Renålia - Sykling

Ridning i Rendalen

Opplev fantastiske Rendalen fra hesteryggen.
Rendalen Fjellridning tilbyr minnerike rideopplevelser for liten og stor. Turene går i lett rideterreng – store vidder og relativt flate fjell.

Du kan melde deg på hel-og halvdagsturer, weekendturer eller hele 3-4 dagers turer. Rideskole har de også.

Gir deg uforglemmelige opplevelser – som det å møte en flokk reinsdyr og komme nærmere dem fra hesteryggen.

Rendalen Fjellridning har siden 1996  tilbudt minnerike hesteopplevelser for liten og stor. De er stolte over å kunne bruke hele gårdens og setras ressurser, og driver med hest og sau hele året. Rendalen er på sitt aller vakreste gjennom sommeren og mot høsten, og mellom juni og september tilbyr de rideleir og turer for hesteglade mennesker.

Renålia - Sølen

Vinter i Rendalen

Rendalen er et eldorado for aktiviteter, året rundt.
Søker du fart, spenning, lek og moro med ski eller snøbrett på beina, anbefaler vi en tur til Renåfjellet Alpinsenter, bare noen minutter fra Renålia.                                                             Renåfjellet har eget, familievennlig alpinanlegg med 3 nedfarter på til sammen 4000 en  høydeforskjell på 215 meter.                                                                                Snøproduksjonsanlegg sikrer føret på vinterstid, mens lyskastere sørger for stemningen og sikten, Bakkene er tilrettelagt for snowboard. Ellers finner du varmestue, kafeteria, Bjørnehiet pub og skiutleie i bunnen av bakken.
Dette er også et ypperlig utgangspunkt for skiturer i oppkjørte spor – ja, hele 70 km preparerte løyper!

Rendalen Løypelag vedlikeholder og kjører opp 120 km flotte preparerte løyper til glede for små og store. Du har intet mindre enn 17 ruter å velge i mellom.

I området rundt Renålia er det flere fine scooterløyper på kryss og tvers,  og vi vil selvfølgelig lage tilkjøringsløype rett fra området vårt, og etterhvert knytte oss opp mot de større maskinoppkjørte løypene.

 

Renålia - Padling

Padling, båt og bading i Rendalen

Rendalen har mange vann og elver som egner seg yppelig til padling og bading. Noen på fjellet og andre lenger nede i bygda. I Åkrestrømmen ligger en flott småbåthavn for deg som ønsker å ha båt i Storsjøen. Her finner du også Sana, den vakre sandstranden i nordenden av Størsjøen, like ved handelsenteret Åkrestrømmen.

Fiskevollen ved Sølensjøen er kanskje Innlandets beste utgangspunkt for padling, enten det er med kano eller kajakk. Velger du å dra nordover fra Fiskevollen, kommer du etter 2 km inn i Sølna som kan padles opp til Sølnkroken.                                                                                                                 Elven flyter så stille at du ikke merker at du padler mot strømmen. Ved Sølnkroken møter du stryk som ikke kan padles motstrøms. Men har du med tralle, kan du trille kajakken langs vei og sti opp til Lille Sølensjø, ca 2 km, og fortsette padleturen flere kilometer oppover Sølna før du møter problematiske stryk.                                   Tilbaketuren kan gjøres litt friskere ved å padle strykene fra Lille Sølensjø ned til Sølnkroken. Her har elva et jevnt fall på 12 meter over drøyt 2 km. Gå i land å se på strykene før du setter utfor….!

 

Få en følelse av området før du besøker oss

Opplev Renålia i 360- grader

Utforsk Renålia og hyttetomtene virtuelt med vår 360-graders visning.